Asset Publisher

Aguas de Alicante invertirà un milió d’euros en duplicar la capacitat de bombament de l’EBAR del Pla

Durant el Consell d’Administració d’Aguas Municipalizadas de Alicante que ha tingut lloc este matí, 15 de març de 2019, s’han tractat temes de diferent consideració, entre els quals han ocupat un lloc rellevant els següents:

Actuacions

Dins de les obres d’inversió s’han aprovat les actuacions proposades per al projecte de desdoblament de l’estació de bombament d’aigües residuals (EBAR) del Pla. Amb un pressupost d’execució de 889.770,24 euros, el principal objectiu d’esta actuació és evitar els abocaments a la platja del Cocó, ja que es duplicarà la capacitat de bombament actual i això permetrà una connexió simultània amb les estacions depuradores de Monte Orgegia i Rincón de León. A més, este desdoblament possibilitarà la realització de tasques de manteniment amb garanties d’abocament zero en temps sec. A això s’unirà la instal·lació d’un grup electrogen, que evitarà abocaments per fallades elèctriques, i la modificació de la cambra de bombament actual a fi de minimitzar embossos de les bombes.

Així mateix, s’ha destacat la inversió d’1.671.663 euros en el col·lector principal de sanejament per a l’evacuació d’aigües residuals de les zones d’hàbitat dispers, en el tram de les rambles del Rambuchar i del Pepior. Amb un termini d’execució de dotze mesos, els objectius fonamentals d’esta actuació són dotar de sanejament la zona d’hàbitat dispers a l’entorn de la Canyada del Fenollar i possibilitar l’evacuació d’aigües residuals del nou CEIP de la Canyada. S’ha enviat una comunicació a les vivendes confrontants amb el nou col·lector amb l’oferiment de tramitar la seua connexió de servici de sanejament juntament amb l’obra, i finançar estes connexions de manera adaptada a les necessitats del client. S’hi destacava també que, amb la realització de les connexions de servici durant l’obra principal, s’optimitzen costos d’execució. En l’actualitat, esta zona ja disposa de 20 connexions de servici contractades i 39 per contractar. És important ressaltar que en esta actuació s’empra material reciclat per a les labors d’ompliment de rases en obra (saorra reciclada…), amb el consegüent procés de valoració per part d’un gestor extern i autoritzat.

Quant a les obres de fons de renovació i reposició de sanejament, s’ha subratllat la renovació de les xarxes d’aigua potable i sanejament afectades pel canvi de conca al col·lector de Fernando Madroñal d’Alacant. Amb un pressupost de 3.316.223,09 euros i un termini previst de vint-i-dos mesos, la finalitat d’esta actuació és l’augment de la capacitat hidràulica, la millora de la xarxa d’aigua potable i la millora de la imatge urbana del carrer de Boyero.

Un altre dels aspectes emfatitzats durant el matí concernix l’àmbit de l’eficiència. El Consell ha posat en relleu l’increment en un 13,4% de l’ús d’aigua depurada per a reutilització en Alacant respecte al mateix període de l’any anterior, per a usos tant de reg agrícola com de reg de zones verdes, aigualejos i ompliment de camions de neteja de xarxes de sanejament.

Clients

En relació amb el fons social, l’accent s’ha posat en diverses novetats, com ara l’Informe tècnic del fons social AMAEM, que emetran els Serveis Socials de l’ajuntament corresponent; l’Informe mensual d’ajudes amb càrrec al fons social, que elaborarà AMAEM, i la creació d’una comissió mixta de seguiment, amb una vigència d’un any, prorrogable per mutu acord fins a un màxim de quatre anys. Des del començament de 2019, han sigut 30 les famílies beneficiades pel fons social AMAEM, amb un total de 641 factures bonificades.

Informe de gestió 2018

Este primer Consell d’Administració de l’any ha dedicat un espai també a l’Informe de gestió 2018, i ha posat l’accent en determinats aspectes en relació amb el període 2018, com ara els següents:

  • Relacions amb el client: un accés a l’Oficina Virtual de 115.038 sessions i 87.445 factures digitals emeses, dades que posen en relleu l’aposta ferma per la digitalització de processos.
  • Acció social: subvenció de rebuts d’aigua a famílies desfavorides, per valor de 513.000 euros; tarifa de famílies nombroses a 1.618 famílies, amb un increment del 16,30% respecte a l’any anterior; campanya d’educació ambiental “Aqualogia” per a escolars, que ha arribat a 40.000 estudiants des de 2007; i més de 137.000 visites al Museu d’Aigües d’Alacant des de 2009, any en què va obrir les portes.
  • Desenvolupament sostenible: amb projectes relacionats, per exemple, amb el voluntariat ambiental (potabilitzadora d’emergències per a l’ONG GEA), amb la biodiversitat (repoblacions forestals…), amb l’economia circular (investigació en compostatge/llots) o amb l’equitat (certificació EFR, II Informe anual del distintiu d’Igualtat en l’Empresa), entre molts d’altres.
  • Operacions i projectes singulars: un total de 21.691 comptadors substituïts; més de 12.600 anàlisis per a garantir la qualitat de l’aigua; més de 350 mostrejos de control de la xarxa de clavegueram, amb 49 indústries alertades; i més d’1.245.000 m3 d’aigua reutilitzada per a usos urbans.
  • Depuració i assecat tèrmic: aigua depurada (27.942.222 m3); volum de producció de llots (26.461 tones); i generació d’energia elèctrica (2.428.125 kWh).
  • Sistema de gestió: qualitat i gestió ambiental, amb auditories favorables tant internes com externes.